ARMENAK Belgeseli Nürnberg`de Gösterildi

ARMENAK Belgeseli bugün Nürnberg Villa Leon salonunda izleyiciyle buluştu.

” Alnında Kılıç Yarası- ARMENAK “ ORHAN BAKIR Belgeseli TKP/ML kadrolarından Ermeni milliyetine mensup bir komünist devrimcinin mücadelesini ve hayatını konu ediyor.
Bugün saat 15. 00 de Belgeselin gösterimine başlanmadan önce, 24 Nisan 1915 soykırımında katledilen insanlar ile devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşu yapıldı. Türkçe ve almanca olarak konuşmalar gerçekleştirildi.

90 dakikalık ARMENAK Belgeseli gösterimi ardından, izleyicilerin değerlendirmeleri ve duyguları alındı.

Belgesel, izleyici kitle tarafından beğeni topladı ve alkışlandı.
Belgeseli izlemeye , Türk, Kürt, Ermeni, Alman, Yunan ve İran`lı demokrat ve devrimci kesimler katıldılar.

Partizan tarafından izleyici ve dayanışmacı kesimlere teşekkür edilerek etkinlik sonlandırıldı.

AHM Nürnberg

Viyana ve Neunkirchen’de ARMENAK “Orhan Bakır”belgeseli gösterildi

ViYANAMayıs Kolektifin hazırladığı Alnında kılıç yarası ARMENAK “Orhan Bakır” belgeseli 23 Nisan Pazar günü Avusturya’nın Neunkirchen kentinde kitlesel bir katılımla izleyici ile buluştu.

Belgesel gösterimine geçilmeden önce kısa bir müzik ve şiir dinletisi gerçekleştirildi. ARMENAK belgesel gösterimi  ardından yönetmen ile bir söyleşi yapıldı. ARMENAK Belgeseli kitle tarafından beğenildi ve olumlu tepkiler aldı.

24 Nisan Pazartesi günü Avusturya’nın başkenti Viyana da’da gösterilen ARMENAK “Orhan Bakır” belgeseli saygı duruşu ve Partizan adına yapılan konuşmanın ardından destekleyici olan Sınıf Teorisi`ne gösterdikleri dayanışma için teşekkür edildi ve belgesel gösterimine geçildi.
Belgesel gösteriminin ardından Belgeselin yönetmeni Nurcan Yıldırım ile söyleşi gerçekleştirildi.
Viyana’daki söyleşide izleyicilerin olumlu düşünceleri oldu, genç katılımcı izleyiciler tarafından, örgütü tanımamızda ve şekillenmemiz için çok iyi bir çalışma diye düşünceler belirtildi.
AHM Viyana

Armenak Belgeseli Rotterdam’da Gösterildi

23 Nisan Pazar günü Hollanda’nın Rotterdam kentinde gösterimi gerçekleştirildi.

Partizan tarafından örgütlenen Alnında Kılıç Yarası – ARMENAK belgeseli Avrupa’nın bir çok kentinde gösterimi yapılırken, Strasbourg, Nürnberg, Berlin, Brüksel ve Amerika’nın San Francısco kentlerinde devam etmekte.

Partizan‘ın örgütlediği, ADHK Hollanda ve VEKSAV’ın desteklediği gösterim, 23 Nisan tarihinde Rotterdam kentinde Partizan adına katılımcılar selamlandıktan sonra Orhan Bakır şahsında tüm ölümsüzleşenler için yapılan saygı duruşu ile başladı. Akabinde Partizan adına yapılan açılış konuşmasıyla devam etti.

Belgesel gösterimi öncesinde Grup Şare Ma güzel ezgileri ile oldukça beğeni topladı. Grupun Ermenice seslendirdiği (Sarı Gelin) ağıtı sonrasında gösterime geçildi. 90 Dakika süren gösterim sonrasında alkışlarla bitirildi.

AHM Hollanda

 

Bern ve Basel`de ARMENAK belgeseli izleyici ile buluştu

“Alnında kılıç yarası; ARMENAK” belgeseli İsviçre’nin Bern ve Basel şehirlerinde izleyici ile buluştu.

Yarım asırlık şanlı mücadele tarihimizde ölümsüzlüğe uğurladığımız yoldaşlarımızın anısı yolumuzu aydınlatan birer meşaledir. Onlardan bize miras kalan mücadele geleneğini kesintisiz sürdürmek aynı zamanda onların anılarına ve düşüncelerine sahip çıkmakla da doğrudan ilintilidir. Mayıs Kollektifin hazırladığı “Alnında kılıç yarası; ARMENAK” belgeseli Türkiye devrimci hareketini bir yönüyle kayıt altına alma, tarihe not düşme açısından da önemli bir belgesel çalışma olmuştur.

31 Mart’ta Bern’de, 2 Nisan’da Basel’de izleyici ile buluşan “ARMENAK” belgesel gösterimi öncesi İsviçre’nin Bern, Basel, Biel ve Fribourg şehirlerinde yoğun bir afiş çalışması yapılarak belgeselin tanıtımı sağlandı. Her iki salonda da gösterim öncesi PARTİZAN adına bir konuşma yapıldı. Yapılan konuşmada Armenak Bakır yoldaşın komünist kimliğinin yanı sıra ERMENİ kökenli olması nedeniyle de egemenlerin özel hedefi olduğu vurgusu dikkat çekiciydi.

Belgeselde; Armenak Bakır’ı yakından tanıyan mücadele yoldaşları onun kararlı bir militan, devrimci duruşuyla ve komünist kişiliğiyle faaliyet gösterdiği alanlarda halkın yoğun sevgisini kazandığını söylediler.

Her iki gösteride  izleyicilerin büyük beğenisi ile karşılandı.

AHM İsviçre

Avrupa’da “Alnında Kılıç Yarası: Armenak” belgeseli gösterime girecek

Armenak Bakırcıyan `ın hayatını konu alan Alnında Kılıç Yarası: Armenak belgeseli Avrupa’nın 18 kentinde Nisan ayı boyunca gösterime girecek. partizanmlm.27.net sitesinde yer alan haberde belgesel gösteriminden elde edilen gelirin depremzedelere aktarılacağı belirtildi. Haberin tamamı şu şekilde:

Partizan : Alnında Kılıç Yarası: Armenak gosterim tarihleri

Partizan : Alnında Kılıç Yarası: Armenak gosterim tarihleri

“Her tarihsel kesitte ölümsüzleşenlerimizin tarihe bıraktıkları izleri takip ederek sürdürüyoruz yürüyüşümüzü. Dünya devrimci ve komünist hareket içerisinde ölümsüzleşen her yoldaşımızın bıraktığı iz, gücümüze güç, inancımıza inanç katmış ve kararlılığımızı büyüten miras olmuştur. Armenak Bakır yoldaşımız da Türkiye topraklarında süren sınıf mücadelesinde Proletarya Partisi ve emekçi halklar üzerinde bıraktığı derin izlerle bize güç katan yoldaşlarımızdan olmuştur. Henüz lise yıllarında başladığı kavga yaşamını ölümsüzleştiği tarihe kadar layıkıyla yerine getiren, en zorlu şartların militan bir neferi ve gerektiğinde yaşamını feda etmekten çekinmeyen bir dava insanı olmuştur.

“Türk hâkim sınıfları “Tek dil, tek din, tek millet”  faşist kuruluş felsefesi ile 100 yıldır halkımızın felaketi olmuştur. Türlü baskı ve katliamla Kürt ulusuna ve diğer ezilen milliyetlere şovenist histeriyle saldırmıştır. Bir yandan Türk şovenizmiyle halkları düşmanlaştırma siyaseti izlerken diğer yandan Türk milleti dışındaki diğer ulus ve milliyetleri haklarından yoksun bırakmıştır. Kürt, Ermeni, Rum kimlikleri egemen sınıflar tarafından düşman tanımı içinde olmuştur her zaman.

“Armenak Bakır yoldaş da komünist kimliğinin yanı sıra Ermeni kökenli olması nedeniyle de egemenlerin hedef tahtasında olmuştur. Tutsaklık yaşadığı yıllarda en ağır işkencelere maruz kalmasına neden olan bu durum, Onu hiçbir zaman korkuya teslim etmemiş ve her zaman devrim mücadelesinin en fedakârlarından olmuştur.

“Düşmanın korkusu kadar faaliyet yürüttüğü alanlarda halkın gönlünde de derin izler bırakan Armenak Bakır yoldaş, birçok Ermeni kökenli emekçinin de TKP/ML saflarında örgütlenmesine etkide bulunmuştur. Onun yaşamında olmaza hiçbir zaman yer olmamıştır. En zor koşullarda dahi görevleri yerine getirme iddiasının ve kararlılığının sembollerinden olmuştur. Yine böylesi bir süreçte 13 Mayıs 1980’de İbrahim Kaypakkaya yoldaşın ölüm yıldönümünde Elazığ’da bir polis komiserinin cezalandırılması eylemi sırasında düşmanla çatışarak ölümsüzleşmiştir.

“Bizler böylesine değerli bir Komünistin ardılları olarak, onun mücadelesini, kararlılığını, militanlığını ve cüretini örnek alarak sürdürüyoruz kavgamızı. Gösterimini yapacağımız “Alnında Kılıç Yarası/Armenak” belgeseli ile Onu ve mücadelesini anlatabiliyor olmanın mutluluğu içerisindeyiz.

“Not: 6 Şubat Maraş depremleri halkımızın üstüne bir felaket olarak çökmüştür. Bir kez daha faşist sistemin halk düşmanı karakteri yüz binlerce insanımızın katledilmesi, milyonlarcasının felaket sonrası acılar içinde kalmasına yol açmıştır. Bu halk düşmanı sistemi alaşağı etmek, Demokratik Halk Devrimini örgütlemek ve bu uğurda savaşarak kurtuluşu sağlamak asli görevimiz olarak daha fazla belirginleşmiştir. Armenak Bakır yoldaşın mücadele yaşamı ve feda ruhu bu hedef ve amaç içindir. Belgesel gösterimi aynı zamanda depremde mağdur olan halkımızla dayanışma, kurtuluş yolunu anlatma çalışması şeklinde el alınacaktır. Elde edilen gelir depremde mağdur olanlar için sürdürdüğümüz çalışmalara aktarılacaktır.”

  • 31 Mart 2023 Cuma Saat 19:30 Riedbachstrasse 102 3027 Bern/İsviçre
  • 2 Nisan 2023 Pazar Saat 15:30 Steinenvorstadt 55 4051 Basel/İsviçre
  • 8 Nisan 2023 Cumartesi Saat 17:00 Nobistor 33-35 22767 Hamburg/Almanya
  • 9 Nisan 2023 Pazar Saat 14:00 Möhringer Str. 56 70199 Stuttgart/Almanya
  • 9 Nisan 2023 Pazar Saat 14:00 Melichar Strasse 8 4020 Linz/Avusturya
  • 14 Nisan 2023 Cuma Saat 14:00 Schwabenstr. 41 89231 Neu – Ulm/Almanya
  • 15 Nisan 2023 Cumartesi Saat: 17:30  4 rue de la catalogne 44240 LA CHAPELLE-SUR-ERDRE/NANTES/Fransa
  • 15 Nisan 2023 Cumartesi Saat:17:00 Martin Pichlerstrasse 21A 6300 Wörgl/Avusturya
  • 15 Nisan 2023 Cumartesi Saat: 18.00 Quai de la VESDRE 41 4800 VERVIERS/Belçika
  • 16 Nisan 2023 Pazar Saat:15.00 Anichstrasse 36 6020 INNSBRUCK/Avusturya
  • 16 Nisan 2023 Pazar Saat:14.00 Stauffacherstrasse 60 8004 ZURICH/İsviçre
  • 23 Nisan 2023 Pazar Saat: 15.00 Swiezerstr 3 6844 ALTACH/Avusturya
  • 23 Nisan 2023 Pazar Saat: 13.30 Wimpassing Kino TERNITZ/Avusturya
  • 23 Nisan 2023 Pazar Saat: 14.30 Grotekerkplein 5 3011 GC ROTTERDAM/Hollanda
  • 24 Nisan 2023 Pazartesi Saat: 18.30 Burgasse 119, 1070 Wien
  • 29 Nisan 2023 Cumartesi Saat:16.00 10 Rue de l’Ardéch 67000 STRASBOURG/Fransa
  • 30 Nisan 2023 Pazar Saat: 15.00 Philipp-Koerber-Weg 1, 90439 Nürnberg
  • 13 Mayıs 2023 Cumartesi Saat:20.00 Imperiastraat 14 1930 ZAVENTEM-BRÜKSEL/Belçika

 

Armenak Bakırcıyan kimdir

“Armenak dördüncüsü, Diyarbakır’da doğdu. Cumhuriyet İlkokulu’nda okudu. İyi bir öğrenciydi. Yazları babasının yanında çalışırdı, bazan da rahmetli terzi Melkon’un yanına çıraklığa verirdik. İlkokulu bitirdi, 12 yaşında oradan çıktı İstanbul’a… İstanbul’da okula kaydettik…” diye anlatıyor annesi Orhan Bakır’ı, yani Armenak’ı.
Ermeni milliyetine mensup 1953 doğumlu olan Orhan Bakır, 13 Mayıs 1980’de Elazığ Karakoçan’da polisle girdiği silahlı çatışmada şehit düştü.
TKP/ML Üyesi ve kadrolarındandı. Orhan Bakır; bir eylem için gittiği İzmir’de yine polisle çatışarak düşmanın eline geçmişti. Ağır işkenceler sonunda Buca Hapishanesine götürüldü. Hapishanede kaldığı iki yıl boyunca da kararlılığını, azmini, partiye ve devrime olan inancını asla yitirmedi. Böylesine değerli bir komünisti zindanlarda bırakmamaya karar veren TKP/ML TİKKO gerillaları, dişini çekme bahanesiyle jandarmalar denetiminde hastaneye götürülen Orhan Bakır’ı başarılı bir şekilde hastaneden kaçırdı. Yoldaşları tarafından kaçırılışı sırasında ellerinin zincirle kelepçelenmiş olmasına karşın jandarmalardan birisinin silahını kaparak etkisiz hale getirmesi Orhan Bakır’ın en zor anda bile eylemci duyarlılığına ve ısrarcılığına küçük bir örnektir. Firardan sonra partinin çeşitli alanlarında ve çeşitli yönetim kademelerinde görev aldı. Büyük yankı uyandıran firar eyleminde fazlaca teşhir olmasından kaynaklı bölgeden ayrılarak T. Kürdistanı’nda faaliyete başladı. İdam cezasıyla her yerde aranırken 13 Mayıs 1980’de İbrahim Kaypakkaya’nın ölüm yıldönümünde parti kararı gereği cezalandırılması gereken bir polis komiserini cezalandırmak için gittiği Elazığ’ın Karakoçan kazasında köyden dönüşte kurulan pusuda polisle girdiği çatışmada silah elde toprağa düştü. OKUMAYA DEVAM ET

ÖLMEDİ O YAŞIYOR | Katledilişinin 40. yılında Armenak Bakır

PROGRAMI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ:

13 Mayıs 1980‘de  Elazığ- Karakoçan’da katledilen, Ermeni milliyetine mensup komünist ARMENAK BAKIR’ın ölümsüzleşmesinin 40. yılı vesilesiyle, 13 Mayıs Çarşamba akşamı Avrupa saati ile saat 20.00 de, Partizan Medya`da canlı olarak bir anma proğramı gerçekleştirilecek.

Programda, 5 yıl gibi uzun ve meşakkatli bir çalışmayla gerçekleştirilen, ARMENAK’ı tanıyan onun mücadele arkadaşları ve yoldaşlarıyla gerçekleştirilen röportaj, belge ve anıların yer aldığı “Alnında Kılıç Yarası, ARMENAK / Orhan Bakır “ Belgeseline dair  konuşulacak ve Armenak`in TKP/ML saflarında sürdürdügü  devrimci mücadele tarihi işlenecek.

Canlı yayının konukları olarak, ARMENAK Belgeselinin yönetmeni Nurcan YILDIRIM, ARMENAK`ın mücadele yoldaşı ve firarında aktif rol alan Hüseyin BALKIR ve Belgesel çalışmalarını gerçekleştiren Mayıs Kolektif`in temsilcilerinden Mahmut ÖZKAN yer alıyor

ÖLMEDİ O YAŞIYOR | Katledilişinin 40. yılında Armenak Bakır (Orhan Bakır)’ın anılacağı canlı yayını partizanmedya.net ile Facebook ve Twitter hesaplarından izleyebilirsiniz.‬

ARMENAK BAKIR ( ORHAN BAKIR ) KİMDİR ?

Armenak Bakır, TKP/ML üyesi ve TİKKO komutanı olarak çeşitli eylemlere karıştığı iddiasıyla aranırken gözaltına alınır, işkencelere maruz kalır. Tutuklu olduğu İzmir Buca cezaevinden tedavi için jandarma eşliğinde hastaneye giderken, bir grup yoldaşının müdahalesi sonucu firar eylemiyle 18 Ekim 1977 tarihinde özgürlüğe adım atar.

Özgürlüğü sonrası tekrar burjuva basının ve faşist Türk devletin hedefi olur ve 13 Mayıs 1980 günü Elazığ Karakoçan’da  faşist bir işkenceci emniyet amirinin cezalandırmasına yönelik eylem girişiminde toprağa düşerek ölümsüzleşir.

Mayıs Kolektif  tarafından bu yiğit devrimci Komünistin anısını yaşatmak için, O’nu tanıyanlarla, yaşadıklarıyla ve faaliyetleriyle ilgili olan süreçleri de kapsayan ve 5 yıla yakın bir zaman çalışmaları süren “Alnında Kılıç Yarası, ARMENAK / Orhan Bakır “ belgeseli, İbrahim Kaypakkaya‘nın kurduğu partinin süren mücadelesinden bir kesiti de içermesi ve hafıza oluşturması bakımından, tarihi bir Dokümantar Belge olma niteliğini taşımaktadır.

Belgeselin  geçtiğimiz Ekim ayında Köln de Galası gerçekleştirilerek bazı kentlerde gösterime başlanmıştı.Yoğun bir kitlesel ilginin olduğu ARMENAK Belgeseli, Türkiye de yasaklanmış ve bu yasaklamaya karşı Türkiye de ve Avrupa`da devrimci,demokrat kurum ve kişiler protesto imza kampanyası gerçekleştirmişlerdi.

T24:Ermeni devrimci Orhan Bakır’ı konu alan ‘Alnında Kılıç Yarası: Armenak’ belgeseli yasaklandı

https://t24.com.tr/haber/ermeni-devrimci-orhan-bakir-i-konu-alan-alninda-kilic-yarasi-armenak-belgeseli-yasaklandi,860461

 

Ermeni devrimci Orhan Bakır’ı konu alan ‘Alnında Kılıç Yarası: Armenak’ belgeseli yasaklandı

Ermeni devrimci Orhan Bakır'ı konu alan 'Alnında Kılıç Yarası: Armenak' belgeseli yasaklandı

11 Şubat 2020 17:05

Ermeni devrimci Orhan Bakır’ın yaşamını konu alan ‘Alnında Kılıç Yarası: Armenak’ belgeseli yasaklandı.

‘Alnında Kılıç Yarası: Armenak‘ belgeselinin İstanbul’daki Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’ndeki gösterimi İstanbul-Kartal Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Gösterimlerinin engellenmesi üzerine belgeselin yapımcısı Mayıs Kolektifi, Change.org’da yasağı kınayan bir kampanya başlatıldı.

‘Bakur (Kuzey)’ adlı belgeselden dolayı hapis cezasına çarptırılan gazeteci – yönetmen Ertuğrul Mavioğlu da Armenak belgeselinin yasaklanmasına tepki göstererek, kamuoyunu belgeseli sahiplenmeye çağırdı.

Mavioğlu, yasak kararının Ermeniler’e yaşam hakkı tanınmayacağı anlamına geldiğini belirterek yasak kararının arkasında birçok amacın yattığını dile getirdi. Mavioğlu açıklamasını şöyle sürdürdü:

Armenak belgeselinin yasaklanması, kötücüllüğü toplumsal ilişkilerin temeli haline getirmek isteyen muktedirin kaçınılmaz refleksidir. Çünkü Armenak’ta herhangi bir devrimci değil, aynı zamanda temas ettiği herkeste unutulmaz bir etki bırakmış, eşitlikçi, paylaşımcı, insanlığın ürettiği iyi değerlerin taşıyıcılarından biri olan Orhan Bakır anlatılıyor. Bu nedenle Armenak belgeselinin yasaklanmasını sadece kınamayıp geçmeyelim, bu belgeselin yapımcılarıyla dayanışma içinde olmakla da yetinmeyelim. Asıl olarak Armenak’ın ulaşabildiğimiz her yerde gösterilmesini ve izlenmesini sağlayalım. Devrimci hafızanın silinmesinin önü ancak böyle kesilebilir.”

 

siyasihaber: ‘Alnında Kılıç Yarası: Armenak’ belgeseline yasak!

‘Alnında Kılıç Yarası: Armenak’ belgeseline yasak!

78 Devrimci kuşağının kadrolarından Ermeni devrimci Armenak Bakırciyan’ı (Orhan Bakır) konu alan ‘Alnında Kılıç Yarası: Armenak’ belgeselinin gösterimi yasaklandı.

'Alnında Kılıç Yarası: Armenak' belgeseline yasak!

78 Devrimci kuşağının efsanevi kadrolarından olan Ermeni devrimci Orhan Bakır’ı konu alan Alnında Kılıç Yarası: Armenak belgeselnin İstanbul’daki 26 Ocak 2020 tarihinde Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’ndeki gösterimi İstanbul Kartal Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. 2 Şubat’ta Tüm Bel-Sen Genel Merkezi’inde yapılacak olan gösterim ise Ankara Valiliği tarafından yasaklandı.

Ermeni devrimci Armenak Bakır

Mayıs Kolektif tarafından yapılan belgesel, Nurcan Yıldırım’ın yönetmenliğinde, TKP/ML – TİKKO kadrolarından Ermeni devrimci Armenak Bakır’ın mücadelesini ve yaşamını konu ediyor. Çalışmaları beş yıl süren belgesel röportaj, belge ve anıların derlemesinden oluşuyor.

Belgeselin ilk gösterimi Almanya’nın Köln şehrinde yapıldı, Türkiye’de ilk kez gösterime girecek olan belgesel , 26 Ocak 2020 tarihinde, Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’ndeki gösterim İstanbul-Kartal Kaymakamlığınca yasaklandı. 2 Şubat’ta Tüm Bel-Sen Genel Merkezi’nde yapılacak olan gösterim ise Ankara Valiliği tarafından yasaklandı.

Partizan ismiyle tanınan hareketin önderi İbrahim Kaypakkaya’nın 68 kuşağı içerisinde Ermeni soykırımını ilk kez kabul eden, Kürt Ulusal Soruna ilişkin tezleri ve Kemalist tarih yazımına aykırı yazıları dönem içerisinde Ermeni gençleri çevresine çekmişti. Orhan Bakır, Hrant Dink, Manuel Demir gibi isimler harekete ilgi duyarak, çalışmalarını yürütmüştü. Armenak Bakirciyan, Merkez Komite üyeliğine yükselerek devrimci hareketler içerisinde Ermeni milliyetinin temsili açısından da dikkat çeken bir isimdi.

 

‘Devrimci hafızanın silinmesine izin vermeyelim’

‘Bakur (Kuzey)’ adlı belgeselden dolayı hapis cezasına çarptırılan gazeteci – yönetmen Ertuğrul Mavioğlu da yasağa ilişkin konuştu; “Armenak belgeselinin yasaklanması, kötücüllüğü toplumsal ilişkilerin temeli haline getirmek isteyen muktedirin kaçınılmaz refleksidir. Çünkü Armenak’ta herhangi bir devrimci değil, aynı zamanda temas ettiği herkeste unutulmaz bir etki bırakmış, eşitlikçi, paylaşımcı, insanlığın ürettiği iyi değerlerin taşıyıcılarından biri olan Orhan Bakır anlatılıyor. Bu nedenle Armenak belgeselinin yasaklanmasını sadece kınamayıp geçmeyelim, bu belgeselin yapımcılarıyla dayanışma içinde olmakla da yetinmeyelim. Asıl olarak Armenak’ın ulaşabildiğimiz her yerde gösterilmesini ve izlenmesini sağlayalım. Devrimci hafızanın silinmesinin önü ancak böyle kesilebilir.”

 

“Devlet bir belgeselden korkacak duruma düşmektedir”

Gösterimlerinin engellenmesi üzerine belgeselin yapımcısı Mayıs Kolektifi, Change.org’da yasağı kınayan bir kampanya başlattı. Kampanya açıklamasında, “Bu yasaklamaların hiçbir hukuksal ve meşru yanı yoktur. Ermenilere yönelik tarihsel düşmanlığın, devrimci düşüncelerden korkuyla birleşmesi Türkiye Devletinin daha fazla yasakçı ve pervasız olmasını getirmektedir. Devlet, bir belgeselden korkacak duruma düşmektedir” ifadeleri kullanıldı.

 

Armenak Bakırciya’dan Ali Ağa’ya

Diyarbakır ‘Gavur’ mahallesi doğumlu Bakırciyan Partizan hareketine girmeden önce Anadolu’da Ermeniler’i bulmakla görevlendirilen bir papazın yardımcısıydı. İstanbul’da örgüte katılan Bakırciyan, o dönem Hrant Dink’le birlikte örgüte kimlikleri dolayısıyla zarar gelmemesi için ismini türkçeleştirerek, Orhan Bakır ismini aldı. O yıllarda Tercüman gazetesi sık sık ‘sol örgütler içinde Ermeniler konulu yazılar’ yayınlıyordu.

 

Hrant Dink’le okul arkadaşıydı

Diyarbakır Ermeni Kilisesi’nin papazı Der Giragos’un tavsiyeleriyle okudu. Önce Diyarbakır’da ilkokulu bitirdi. Ardından da ortaokul ve liseye gidebilmek için İstanbul – Üsküdar’a geldi. Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesi’nde yatılı okudu. Hrant Dink’le okul arkadaşı olan Bakırciyan üniversite yıllarında da birlikteydi.13 Mayıs 1980’de Elazığ Karakoçan’da girdiği çatışmada yakakanan ve işkence ile öldürülen Bakirciyan, Elazığ, Dersim, Erzincan bölgesinde Ali Ağa olarak tanınıyordu.

 

‘Yavrum biz ermeniyiz’

27 Mayıs 2005’te Agos gazetesine gönderilen Azad Demir isimli mailde ise Bakirciyan’a dair şunlar yazıyordu:

“Orhan’ın ölümünü radyodan dinledik. Babam şok olmuş ve benzi solmuştu, beni yanına çağırdı. ‘Azadım’ dedi. Yutkunuyor, ağlıyor ve konuşamıyordu. Tüm hücreleriyle acı çekiyordu. ‘Orhan gitti, beni onun yanına götür.’ Araba yoktu. Babamı sırtlayıp ta Karakoçan denen lanet diyara nasıl gidecektim? Üstelik Orhan’ın naaşı verilmemiş ve ‘Azılı Ermeni terörist’ diye radyo ve televizyonlarda verilen anonsların ardından polis tarafından kaçırılarak gömülmüştü.

Tabii, Orhan’ın hayatta iken vasiyet ettiği, ‘Ölürsem beni Faraç’ın bu tepesine gömün!’ dediği yere getirilmesi gerekiyordu. Arkadaşları Orhan’ın bu vasiyetini yerine getirmekte asla tereddüt etmediler. Naaşı polisin gömdüğü topraktan kaçırılarak vasiyet ettiği Faraç’a getirildi. Cenaze töreni için bize haber verildiğinde babam zar zor nefes alıyordu. ‘Azad’ım diye inledi elimi güçsüz elleri arasına aldı. ‘Yavrum, biz de Ermeniyiz. Git kardeşini son yolculuğuna uğurla ve dön!’

Binlerce kişi Orhan’ın mezarının başındaydık. Kadınların ağıtlarıyla erkeklerin gür sloganları yarışıyordu. Bu olaydan birkaç gün sonra da babamı kaybettim. Babamın ardından kendimi toparlamakta güçlük çektim. Sürekli gerçek kimliğimi sorgular oldum. Neydi, neden olmuştu? Babam niye kendini gizlemişti, bugüne kadar yaşamıştı ve neden şimdi bunları bana söylemişti? Sorularımın yanıtını babamın yaşıtı arkadaşlarından öğrenmeye başladım. Yaşanan o acı günleri anlattılar.

Kırım döneminde Dersim’e sığınan 25 – 40 bin Ermeni kurtarılmıştı. Bazı Dersimli aşiretler de onlara zulüm yapmıştı ama birçoğu iyilik etmişti. Babam gibiler çoktu ve onlar Dersimlilere şükran duyuyorlardı. Çünkü kırım anında, Dersimli ve Dersim kökenli olup da Sivas – Zara’ya kadar yayılan Alevi toplulukların fedakârca kendilerini koruduklarını görmüşlerdi.”